O Καναδός αναζητά θέση επίσημου οδηγού για το πρωτάθλημα του 2010
Μπορεί να ακούγεται παράλογο αλλά ο Jacques Villeneuve προσπαθεί να επιστρέψει στη Formula 1 σε ρόλο επίσημου οδηγού για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2010! Ο 38χρονος, που έχει να τρέξει από το 2006 όταν και ολοκληρώθηκε πρόωρα η συνεργασία του με τη BMW Sauber, θεωρεί ότι είναι σε φυσική κατάσταση ώστε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της οδήγησης των σύγχρονων μονοθεσίων. Και γι’ αυτό έχει βγει στην αγορά αναζητώντας δουλειά…
«Είμαι και πάντα θα είμαι οδηγός αγώνων. Γι’ αυτό αναζητώ θέση οδηγού στη Formula 1. Η οδήγηση είναι το μοναδικό πράγμα που με ενδιαφέρει και όλο το χάος που υπάρχει αυτή την περίοδο σχετικά με τους κανονισμούς με βοηθάει, αφού λόγω του περιορισμού των δοκιμών, οι έμπειροι οδηγοί είναι χρήσιμοι. Δεν λέω ότι θα καταφέρω να βρω θέση οδηγού αλλά σίγουρα θα το προσπαθήσω», είπε ο Καναδός.
Η πρώτη του επίσκεψη στα paddock έγινε πριν από ενάμιση μήνα στο Μονακό. Μάλιστα συνομιλούσαμε την ώρα που είδε το πρώην αφεντικό του, τον Patrick Head της Williams, να περνάει και κυριολεκτικά έτρεξε να τον προλάβει και να δηλώσει το ενδιαφέρον του. Τι όμως τον έκανε να αλλάξει τόσο πολύ τη γνώμη του και να θέλει να επιστρέψει σε έναν κόσμο γεμάτο από την πολιτική που τόσο μισούσε; Τα μονοθέσια, που πλέον είναι ακριβώς όπως του αρέσουν…
«Κατά τη γνώμη μου, τα μονοθέσια είναι πλέον πιο εντυπωσιακά και θα είναι ακόμα καλύτεροι οι αγώνες του χρόνου. Θα είναι πιο απολαυστική και η οδήγησή τους, ειδικά με την απαγόρευση των ανεφοδιασμών. Θα γλιστράνε περισσότερο, το θέαμα θα είναι καλύτερο. Το έλεγα άλλωστε εδώ και δέκα χρόνια: ‘απαγορέψτε τα pit stop, επιλέξτε σλικ ελαστικά και ξεφορτωθείτε τα ηλεκτρονικά’. Το μόνο άσχημο είναι ότι διατηρούνται τα pit stop για αλλαγή ελαστικών. Θα ήταν ωραίο να μην ήταν υποχρεωτικά και να είχαμε οδηγούς που θα έμεναν στην πίστα με φθαρμένα ελαστικά και ενδεχομένως θα κινούνταν πιο αργά. Και όσοι έχουν χάσει χρόνο με pit stop,να πλησιάζουν ενώ τελειώνει ο αγώνας. Ωραία θα είναι…», είπε ο Καναδός.
Όταν ρωτήθηκε αν έχει αρχίσει να ερωτεύεται και πάλι τη Formula 1, ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 1997 απάντησε: «Ναι γιατί έχει αποκτήσει ξανά σημασία ο ανθρώπινος παράγοντας, όπως και στο παρελθόν. Η δουλειά γίνεται με τον τρόπο που μου αρέσει. Την εποχή που αποχώρησα, η Formula 1 δεν αποτελούσε πια ευχάριστο περιβάλλον. Η οδήγηση ναι αλλά όχι η ατμόσφαιρα. Μπορεί να περνούσες μιάμιση ώρα συνομιλώντας με τον μηχανικό σου για το στήσιμο του μονοθεσίου, το οποίο τελικά επέλεγε ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής. Και σου έλεγαν: ‘σκάσε και οδήγα’. Είμαι άνθρωπος που λέει τη γνώμη του και δεν μπορούσα να ανεχτώ αυτή την κατάσταση», σχολίασε ο Villeneuve.
To τελευταίο στοιχείο, αυτό του αυθόρμητου χαρακτήρα του Καναδού, είναι που λείπει από τη σύγχρονη Formula 1, όπου όλοι είναι σαν… ρομπότ.
«Η ατμόσφαιρα στα paddock φαίνεται βαρετή. Κανείς δεν λέει τη γνώμη του, κανείς δεν μιλάει και αυτό δεν αρέσει στον κόσμο. Οι θεατές θέλουν να βλέπουν μονομάχους και όχι οδηγούς που αγαπούν ο ένας τον άλλο. Θα πρέπει να καίγονται για να κερδίσουν», είπε ο Villeuneuve.