Συναρπαστικό αλλά και επεισοδιακό ήταν το πρώτο σκέλος του Ράλι Αυστραλίας, του δέκατου γύρου του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος. Συναρπαστικό λόγω των αναπάντεχων πρωταγωνιστών και επεισοδιακό λόγω των διαδηλώσεων ντόπιων που αντιτίθονται στη διεξαγωγή του αγώνα στη χώρα των καγκουρό. Μάλιστα ακυρώθηκαν δύο ειδικές διαδρομές, η 6η και η 11η, με τους διαδηλωτές να πετούν πέτρες στον πλοηγό αλλά και να στήνουν οδοφράγματα στη μέση των ειδικών! Η αστυνομία της Αυστραλίας ανέλαβε δράση και όλοι ευελπιστούν στο δεύτερο και το τρίτο σκέλος να μην έχουμε ανάλογα απρόοπτα.
Υπήρχε όμως και το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, με τον Jari-Matti Latvala της Ford να κλείνει την ημέρα μόλις 2.2 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Sebastien Ogier της Citroen Junior Team. Αυτό οφείλεται ως επί το πλείστον στη φύση των ειδικών διαδρομών του συγκεκριμένου αγώνα, με τους χωμάτινους δρόμους και τη σκόνη που σκεπάζει τα πάντα σαν πέπλο ομίχλης. Και φυσικά, στη στρατηγική που ακολουθούν τόσο ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας, Mikko Hirvonen, όσο και ο διώκτης του, Sebastien Loeb. Ήταν οι πρώτοι που βγήκαν στο δρόμο και επέλεξαν να ακολουθήσουν ρυθμό ασφαλείας, επιδιώκοντας όχι την επίτευξη του απόλυτου χρόνου αλλά την αποφυγή των δυσάρεστων απροόπτων. Με τη σκέψη φυσικά στην επόμενη ημέρα και την καλύτερη θέση στη σειρά εμφάνισης στις ειδικές.
Ο Latvala, λοιπόν, κέρδισε έξι ειδικές διαδρομές και κατάφερε να ανοίξει λίγο τη διαφορά του, όμως το προβάδισμά του έναντι του C4 WRC του Ogier μειώθηκε και πάλι στις δύο ασφάλτινες υπέρ-ειδικές, με τις οποίες ολοκληρώθηκε η ημέρα. Ο νεαρός Γάλλος κέρδισε και τις δύο με αποτέλεσμα να κλέψει πάνω από πέντε δευτερόλεπτα έναντι του οδηγού της Ford, βασιζόμενος στην επιλογή ελαστικών.
«Ήταν μία καλή ημέρα για μένα. Θα μπορούσα να είχα κινηθεί ταχύτερα στο χώμα αλλά επέλεξα να βγω στο δρόμο με φθαρμένα πίσω ελαστικά ώστε να έχω το πάνω χέρι στην υπέρ-ειδική», είπε ο Ogier.
Όσο για τον πρωτοπόρο της γενικής κατάταξης, δήλωνε ικανοποιημένος από την εξέλιξη του αγώνα αλλά και τη στρατηγική που επέλεξε η ομάδα του, αφήνοντάς τον ελεύθερο να χαθεί στον ορίζοντα…
«Είμαι αρκετά ικανοποιημένος από την εξέλιξη του πρώτου σκέλους. Προφανώς θέλω να βοηθήσω τον Mikko στη μάχη τίτλου, αλλά το απολαμβάνω κιόλας. Δεν ήθελα να συμμετάσχω σε παιχνίδια τακτικής. Είμαι πρώτος, θα βγω πρώτος αύριο στις ειδικές και το σημαντικό είναι ότι ο Mikko έχει καλύτερη θέση για αύριο», είπε ο Φινλανδός.
Αυτή είναι η 3η, αφού μπορεί να είναι στην 5η θέση της γενικής, πίσω δηλαδή από τα δύο εργοστασιακά Citroen που τον πέρασαν στις ασφάλτινες υπέρ-ειδικές, αλλά η σειρά εκκίνησης στο δεύτερο σκέλος καθορίζεται από την κατάταξη στο φινάλε της τελευταίας κανονικής ειδικής διαδρομής της ημέρας. Ο Φινλανδός δήλωσε ότι φοβάται πως θα χάσει πολύ έδαφος έναντι του Loeb, που βρίσκεται μόλις 0.9 δευτερόλεπτα μπροστά. Είχε όμως κι εκείνος τα προβλήματά του.
«Κάνω ότι καλύτερο μπορώ. Ήμουν όλο το απόγευμα πιο αργός από τον Mikko. Θα δούμε αύριο. Δεν είχα καθόλου πρόσφυση σήμερα και αυτό ίσως να οφείλεται σε λανθασμένο στήσιμο του αυτοκινήτου. Επίσης, είχαμε βάλει από πριν φθαρμένα ελαστικά στους πίσω τροχούς, ενόψει των υπέρ-ειδικών αλλά αυτό μας στοίχησε στις προηγούμενες ΕΔ», είπε ο Αλσατός πρωταθλητής.
Όσο για τον teammate του, τον Dani Sordo, στη 13η ειδική έκοψε ηθελημένα ρυθμό, ώστε να πέσει στη γενική κατάταξη πίσω από τον Mikko Hirvonen. Τελικά έπεσε πίσω και από τον Loeb. Πάντως ανάμεσα στους δύο εργοστασιακούς οδηγούς της Citroen και τον Hirvonen, η διαφορά είναι μικρότερη του δευτερολέπτου και αντιλαμβάνεστε ότι η αυριανή μάχη θα είναι συναρπαστική. Σημειώστε επίσης ότι η τριπλέτα αυτή είναι και 22 δεύτερα πίσω από τον πρώτο, Latvala.
Ανάλογη είναι η διαφορά τους και από τον πέμπτο, Henning Solberg, της Stobart Ford ενώ ο teammate του, Matthew Wilson, ακολουθεί χωρίς να πιέζεται από το Munchi’s Ford του Αργεντίνου Federico Villagra.