από dgiannitakis την Δευτ Οκτ 26, 2009 07:32
Ο Valentino Rossi είναι το πρόσωπο της ημέρας, καθώς κατάφερε να εξασφαλίσει το 9ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην καριέρα του. Ο Ιταλός μίλησε για τη φετινή χρονιά, τον μεγάλο του αντίπαλο, Jorge Lorenzo, την ομάδα του, την κότα στην μπλούζα του, αλλά και το κίνητρο για την επόμενη σεζόν. Επίσης παρακάτω υπάρχουν μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τη φετινή πορεία του Rossi, αλλά και γενικότερα στοιχεία της καταπληκτικής καριέρας του.
Ο Rossi μίλησε για τους συντελεστές της επιτυχίας του: «Εννιά Παγκόσμια Πρωταθλήματα είναι υπέροχο επίτευγμα, είμαι πολύ χαρούμενος! Θα χρειαζόμουν μία ώρα για να τους ευχαριστήσω όλους! Ξεκινάω από τη Yamaha – τον Furusawa-san, τον Lin Jarvis και όλη την ομάδα, ιδιαίτερα τον Jeremy. Δεν θα τα είχα καταφέρει χωρίς τον Jeremy και είναι σαν μοτοσικλετιστικός μου πατέρας!».
…για το κοτόπουλο στο μπλουζάκι και το κράνος του μετά το τέλος του αγώνα: «Το μπλουζάκι και ο πανηγυρισμός ονομάστηκε ‘Gallina Vecchia’. Στην Ιταλία λέμε ότι η γριά κότα κάνει καλή σούπα, αλλά δεν κάνει για αβγά. Είμαι μεγάλος πλέον, 30, αλλά αυτή η γριά χήνα είχε ακόμα ένα αβγό σήμερα και τώρα έχουμε 9! Ως συνήθως είχα την ιδέα στην Tavullia με το fan club, και διασκεδάσαμε πολύ όταν σχεδιάσαμε την μπλούζα και το κράνος».
… για τη φετινή σεζόν και τον Lorenzo: «Ήταν υπέροχη σεζόν, σίγουρα μια από τις δυσκολότερες. Ήταν πιο δύσκολα από πέρυσι, αλλά είχαμε προβλήματα φέτος και είχα έναν πολύ δυνατό αντίπαλο, τον ομόσταβλό μου, Lorenzo. Με πίεσε σε καινούρια επίπεδα και νομίζω ότι είχαμε σπουδαία μάχη μέχρι το τέλος. Είχαμε μερικές άσχημες στιγμές, όπως στην Πορτογαλία, όπου δεν ήμασταν στο 100%, αλλά δουλέψαμε καλά. Ο Lorenzo έκανε υπέροχη δουλειά, με πίεσε, άρα πρέπει να του πω ότι τα κατάφερε περίφημα».
… για την οριακή προσπάθεια: «Φέτος είχαμε τον κανονισμό του μοναδικό προμηθευτή ελαστικών αλλά βελτιώσαμε τα ρεκόρ πίστας σε πολλές περιπτώσεις, κάτι που δείχνει ότι ήμασταν στο όριο συνέχεια. Γι’ αυτό κάναμε και λάθη. Αυτό είναι αναμενόμενο όταν έχεις 4 αναβάτες να παλεύουν μεταξύ τους».
… για την καλύτερη και τη χειρότερη στιγμή της σεζόν: «Η καλύτερη στιγμή της χρονιάς για μένα, το καλύτερο συναίσθημα, ήταν στην προσπέραση της Βαρκελώνης. Αυτή ήταν η πιο συναρπαστική στιγμή του πρωταθλήματος για μένα, μία από τις καλύτερες όλων των εποχών! Η χειρότερη στιγμή ήταν ίσως το χαζό λάθος και η πτώση στην Indianapolis, αλλά αυτό οδήγησε στην τέλεια νίκη στο Misano, μπροστά σε όλους τους θαυμαστές μου, άρα στο τέλος ήταν εντάξει».
… για το μέλλον: «Ακόμα έχω κίνητρο. Ακόμα έχω πάθος να οδηγώ όλο και καλύτερα, να είμαι πάνω στη μοτοσικλέτα και να κερδίζω. Ευχαριστιέμαι όταν προσπαθώ να βελτιωθώ και να δουλέψω με την ομάδα για να το πετύχω. Είμαι 30 αλλά ακόμα αισθάνομαι κίνητρο και σπουδαία ικανοποίηση από την επιτυχία. Το πάθος για τις μοτοσικλέτες είναι αυτό που με κάνει να διασκεδάζω σε κάθε αγώνα και με βοηθάει να συνεχίζω να πιέζω, παρότι είμαι πιο μεγάλος από τους υπόλοιπους 3 αναβάτες. Πρέπει να προπονηθώ σκληρά και να δουλέψω σκληρά για να μείνω συγκεντρωμένος, αλλά ακόμα ευχαριστιέμαι την πρόκληση».
«Νομίζω ότι η επόμενη χρονιά θα είναι πιο δύσκολη. Είμαστε όλοι σχεδόν με ίδιες μοτοσικλέτες και νομίζω ότι θα είναι ανάμεσα σε μένα, τον Lorenzo, τον Stoner και τον Pedrosa πάλι. Την Τρίτη στη Βαλένθια θα δοκιμάσουμε τις νέες μοτοσικλέτες και ανυπομονώ να δουλέψω στη νέα M1, αλλά έχω έναν σπουδαίο αντίπαλο στην ομάδα μου, άρα δεν θα είναι εύκολο».
… για τη σπουδαιότητα του τίτλου: «Κάθε πρωτάθλημα είναι ιδιαίτερο για διαφορετικούς λόγους, είναι αλησμόνητες στιγμές και σήμερα δεν είναι διαφορετική ημέρα. Είμαι Παγκόσμιος Πρωταθλητής πάλι και τώρα θέλω να γιορτάσω!»
Τα επιτεύγματα του Rossi φέτος και παλιά
» Ο Rossi έχει ισοφαρίσει τους Mike Hailwood και Carlo Ubbiali με τους 9 τίτλους σε όλες τις κατηγορίες. Μόνο ο Agostini έχει περισσότερους, 15.
ν
» Η νίκη του Rossi στο Assen τον έκανε το δεύτερο αναβάτη στην ιστορία που έχει 100 νίκες σε όλες τις κατηγορίες. Ο Rossi έχει τώρα 103, 19 λιγότερες από τον Agostini, ο οποίος έχει το ρεκόρ με 122.
» Έχει ήδη κερδίσει το ρεκόρ περισσότερων νικών στη μεγάλη κατηγορία, έχοντας ξεπεράσει τον Agostini στην Indianapolis το 2008. Έχει τώρα 77 νίκες στην κατηγορία.
» Η νίκη του Rossi στο Brno φέτος του χάρισε το ρεκόρ βάθρων όλων των εποχών,με 160 σε όλες τις κατηγορίες. Είναι επίσης ο μοναδικός αναβάτης ο οποίος έχει ανέβει στο βάθρο περισσότερες από 100 φορές. Σήμερα έχει 163 βάθρα συνολικά.
» Με 44 νίκες σε 102 αγώνες από τότε που ήρθε στην Yamaha το 2004, ο Rossi είναι ο πιο επιτυχημένος αναβάτης της εταιρίας. Έχει 21 νίκες περισσότερες από τον Kenny Roberts, τον επόμενο πιο επιτυχημένο αναβάτη της Yamaha.
» Ο σημερινός τίτλος σημαίνει ότι τώρα έχει περισσότερους τίτλους με τν Yamaha από ό,τι με οποιονδήποτε κατασκευαστή έχει οδηγήσει στο παρελθόν.
» Η νίκη στο Misano, ήταν η 11η μέσα στην πατρίδα του σε όλες τις κατηγορίες.
» Είναι ο μοναδικός αναβάτης στην ιστορία που έχει κερδίσει τουλάχιστον ένα GP σε 14 συνεχόμενες σεζόν.
» Το 1997 ο Rossi έγινε ο δεύτερος νεότερος πρωταθλητής στα 125cc με 321 βαθμούς και 11 νίκες.
» Δύο χρόνια μετά, έγινε ο νεότερος αναβάτης που κέρδισε το πρωτάθλημα στα 250cc με 9 νίκες.
» Το 2001 ο Rossi έγινε μαζί με τον Phil Read ο δεύτερος αναβάτης που κερδίζει τίτλους στα 125cc, 250cc και 500cc.
» Η πρώτη νίκη του Rossi με τη Yamaha το 2004 στη Νότια Αφρική τον έκανε τον πρώτο αναβάτη στην ιστορία που παίρνει συνεχόμενες νίκες με διαφορετικούς κατασκευαστές.
» Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος MotoGP με τη Honda 3 φορές, ο Rossi πήρε τον 4ο τίτλο του στη μεγάλη κατηγορία με τη Yamaha το 2004 και έγινε ο μοναδικός αναβάτης μαζί με τον Eddie Lawson που κερδίζει συνεχόμενους τίτλους με διαφορετικούς κατασκευαστές.
» Ο Rossi παραμένει ο μοναδικός αναβάτης που έχει κερδίσει τον τίτλο στη μεγάλη κατηγορία με 4 διαφορετικούς τύπους μοτοσικλετών: 500cc δίχρονο 4κύλινδο, 990cc τετράχρονο 5κύλινδρο, 990cc τετράχρονο 4κύλινδρο, 800cc τετράχρονο 4κύλονδρο.
» Ο Rossi ποτέ δεν έχει χάσει GP από το ντεμπούτο του στα 125cc το 1996. Έχει εκκινήσει σε 226 αγώνες σε όλες τις κατηγορίες, 166 από τους οποίους στη μεγάλη κατηγορία. Και τα δύο αυτά είναι ρεκόρ.
Valentino Rossi - Καριέρα
Εθνικότητα: Ιταλός
Γεννήθηκε: 16 Φεβρουαρίου του 1979 στο Urbino της Ιταλίας
Τίτλοι: 9 (7 x MotoGP/500cc, 1 x 250cc, 1 x 125cc)
Νίκες: 103 (77 x MotoGP/500cc, 14 x 250cc, 12 x 125cc)
Βάθρα: 163 (126 x MotoGP/500cc, 21 x 250cc, 15 x 125cc)
Pole Position: 58 (47 x MotoGP/500cc, 5 x 250cc, 5 x 125cc)
Πρώτο GP: Malaysia, 1996 (125cc)
Πρώτη νίκη: Czech Republic, 1996 (125cc)
Εκκινήσεις: 226 (166 x MotoGP/50cc, 30 x 250cc, 30 x 125cc)