Η McLaren αποκάλυψε το μονοθέσιο του 2010
Σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του βασικού χορηγού της στη Μεγάλη Βρετανία και μεταδόθηκε online από το site της ομάδας, η Vodafone McLaren Mercedes έδειξε για πρώτη φορά το μονοθέσιο με το οποίο οι Jenson Button και Lewis Hamilton θα διεκδικήσουν το φετινό πρωτάθλημα. Οι δύο οδηγοί ήταν αυτοί που τράβηξαν το σεντόνι από το ασημοκόκκινο μονιθέσιο και φανέρωσαν την εντελώς νέα MP4-25. Το μονοθέσιο που είδε ο κόσμος ενσωματώνει ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες σχεδιαστικές λύσεις. Πιο χαρακτηριστικές είναι οι πλαϊνές είσοδοι του αέρα για τα ψυγεία, που έχουν μικρύνει και πλέον έχουν ορθογώνιο σχήμα, και το επιμηκυμένο «φτερό καρχαρία», που ενώνεται με την πίσω πτέρυγα.

Ο επικεφαλής της ομάδας, Martin Whitmarsh, μίλησε για την αξία της προετοιμασίας ενόψει της νέας πρόκλησης: «Ήταν ο Alexander Graham Bell αυτός που είπε ότι η προετοιμασία είναι το κλειδί της επιτυχίας και εμείς έχουμε προετοιμαστεί για αυτήν τη σεζόν πιο ενδελεχώς από ποτέ. Ως επικεφαλής, είμαι υπερήφανος που παρουσιάζω αυτήν την ομάδα αλλά είμαι απλώς ένα μικρό μέρος από ένα γκρουπ αφοσιωμένων ανθρώπων. Μια καλή ομάδα και ένα ανταγωνιστικό μονοθέσιο μπορούν να πετύχουν μόνο με τους καλύτερους οδηγούς. Οι οδηγοί μας δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις γιατί είναι αυτοί που έχουν κερδίσει τα δύο τελευταία πρωταθλήματα. Είμαστε ενθουσιασμένοι που φέτος θα μας εκπροσωπήσουν στην πίστα οι Lewis και Jenson. Και οι δύο θέλουν να κερδίσουν. Κάθε χρονιά στη F1 φέρνει νέους κανονισμούς και η φετινή δεν αποτελεί εξαίρεση. Έχουμε σχεδιάσει ένα μονοθέσιο που εκμεταλλεύεται τη σύλληψη του διπλού διαχύτη. Προσβλέπουμε σε ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα με αρκετά αξιοσημείωτα νέα πρόσωπα και τουλάχιστον ένα παλιότερο. Παραμένουμε υπερήφανοι συνεργάτες της Mercedes Benz, αλλά πρέπει να κάνουμε δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να κερδίσουμε την εργοστασιακή της ομάδα».

Ο Jenson Button δήλωσε επικεντρωμένος στο μέλλον και όχι στο παρελθόν ενώ ταυτόχρονα ήταν εντυπωσιασμένος από το νέο μονοθέσιο: «Μετά τη χθεσινή σεζόν σκέφτεσαι τι έχεις πετύχει και το μυαλό σου πάει συνέχεια στη διαδρομή για το πρωτάθλημα. Μετά όμως αρχίζεις να τα ξεχνάς όλα αυτά και επικεντρώνεσαι στο καινούριο πρωτάθλημα. Το να βλέπω το Νο1 στο μονοθέσιό μου είναι κάτι ιδιαίτερο αλλά πρέπει να ξεχάσω τι έγινε πέρυσι. Θα είναι πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου αλλά πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον. Το μονοθέσιο δείχνει φανταστικό. Πάντα πίστευα ότι η Vodafone McLaren Mercedes θα έφτιαχνε ένα μονοθέσιο πολύ σχολαστικά και όπως πρέπει. Κατά τη γνώμη μου δείχνει πολύ καλό.
Ο Ιανουάριος ήταν ένας γεμάτος και πολύ καλός μήνας. Ποτέ δεν ξέρεις τι να περιμένεις σε μια νέα ομάδα. Έχεις κάποια γνώμη απ’ έξω αλλά ποτέ δεν ξέρεις την ατμόσφαιρα μέσα στην ομάδα. Για εμένα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Νιώθω ότι έχω γίνει μέλος της ομάδας και πέρασα μερικές καλές ημέρες στο εργοστάσιο. Το καλό είναι ότι το δύσκολο ξεκίνημα του 2009 έχει κάνει όλη την ομάδα ‘πεινασμένη’ για ένα καλύτερο 2010. Το βλέπεις αυτό σε όλους στο εργοστάσιο. Όλοι λένε ότι έχουν δουλέψει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο χειμώνα αλλά δεν τους πειράζει. Όλα πάνε καλά αλλά δεν μπορώ να περιμένω μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου για να οδηγήσω το μονοθέσιο».

Ο Lewis Hamilton δήλωσε: «Το μονοθέσιο δείχνει εντελώς διαφορετικό και αισθάνομαι πολύ περήφανος καθώς έβαλα κι εγώ το χέρι μου για να πραγματοποιηθεί. Είμαι σίγουρος πως θα συμπεριφέρεται εντελώς διαφορετικά από το περσινό μονοθέσιο. Δουλέψαμε στο μονοθέσιο αρκετό καιρό. Οι μηχανικοί δούλεψαν σκληρά δοκιμάζοντας τα καινούρια εξαρτήματα, βελτίωσαν την κάθετη δύναμη και την αποτελεσματικότητα της αεροδυναμικής. Δεν έχουμε κάνει πολλές δοκιμές. Τώρα έχουμε 7 ημέρες ο καθένας. Έχουμε μεγάλο φορτίο καυσίμου, στενά ελαστικά – ελπίζω να δουλέψουμε στο μέγιστο αυτές τις ημέρες, να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους γύρους και να είμαστε σε καλή κατάσταση για τον πρώτο αγώνα».

Ο αρχιμηχανικός Paddy Lowe τόνισε: «Πρώτον, η τεχνική ομάδα ήρθε αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση. Δεν είχε έναν αλλά δύο παγκόσμιους πρωταθλητές στο μονοθέσιό της. Αισθανθήκαμε πίεση να παρέχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό για τη δουλειά – πήραμε στα σοβαρά την κατάσταση. Είναι αρκετά εξελιγμένο μονοθέσιο αλλά πολύ ποιοτικό. Αυτό συνέβη λόγω της καλής συνεργασίας μεταξύ της αεροδυναμικής ομάδας και τους μηχανικούς σχεδίασης».
Παρακολουθήστε ένα video με στιγμότυπα από την παρουσίαση: http://www.youtube.com/watch?v=68fBpYxZ ... r_embedded