[ +/- ] [ Τώρα είναι Παρ Απρ 17, 2026 23:32 ]

Αξιολόγηση Λαδιών (Μηχανέλαια)

Αξιολόγηση Λαδιών (Μηχανέλαια)

Δημοσίευσηαπό IOANNIS την Τρί Αύγ 17, 2010 07:36

Αξιολόγηση Λαδιών (Μηχανέλαια)

Η Αξιολόγηση των λαδιών που ως αποτέλεσμα θα έχει και την επιλογή του καλύτερου είναι μια δύσκολη υπόθεση και πρέπει να λαμβάνονται πολλοί παράγοντες που παίζουν έμμεσο ή άμεσο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα όπου αλλάζουν τα κριτήρια επιλογής όπως για παράδειγμα το οδηγικό στυλ του Οδηγού και η συνήθη χρήση του αυτοκινήτου.

Τα λάδια όπως όλοι γνωρίζουν χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες :

    • Ορυκτέλαια
    • Ημισυνθετικά, Συνθετικής βάσης
    • Συνθετικά
    • Αμιγώς Συνθετικά ή 100% Συνθετικά

Και κατά API εν συντομία :

    • Groups I, Ορυκτέλαια
    • Groups II, Ορυκτέλαια
    • Group III, Ημισυνθετικά ή Συνθετικής Βάσης ή Συνθετικά λάδια
    • Group IV, Συνθετικά λάδια, PAOs
    • Group V, Χωρίς συγκεκριμένη περιγραφή
    • Group VI, Συνθετικά λάδια, PIOs

Εικόνα

Όπως βλέπουμε και στο παραπάνω πίνακα κατάταξης βασικών ελαίων κατά API κάνει αναφορά για την λέξη Συνθετικά και λέει :

• Η λέξη «Συνθετικό» δεν αποτελεί μέρος της ταξινόμησης κατά API
• «Συνθετικό» είναι όρος Marketing και όχι Τεχνικός όρος

Marketing ονομάζεται το τμήμα μια επιχείρησης που ασχολείται με τη εμπορική εκμετάλλευση των προϊόντων σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο

Στην Γερμανία και Ιαπωνία απαγορεύεται να λέγονται Συνθετικά τα λάδια της Group III
Στη Βόρεια Αμερική, μετά από απόφαση, το 1999, από το Εθνικό Διαφημιστικό Τμήμα του Better Business Bureau επιτρέπει στην ομάδα βασικών ελαίων ΙΙΙ να θεωρούνται ως συνθετικά.

Αυτό προέκυψε έπειτα από δικαστήριο στο οποίο συνεπλάκησαν οι Mobil και Castrol.

Η Castrol που είχε σε κυκλοφορία το Castrol Syntec (PAO) άλλαξε το βασικό λαδί και από PAO το αντικατέστησε με ένα Ορυκτέλαιο το οποίο είχε υποστεί επεξεργασία τύπου Hydrocracking, Υδρογονοπυρόλυση.

Η Mobil κάνοντας διάφορα τεστ ανακάλυψε την αλλαγή αυτή και πήγε την Castrol στα δικαστήρια με το ισχυρισμό ότι λάθος διαφήμιζαν το προϊόν ως Συνθετικό μια που το βασικό λάδι προέρχονταν από το Πετρέλαιο.

Η θέση της Mobil στο δικαστήριο ήταν ότι «Συνθετικό λαδί είναι κάτι που ο άνθρωπος έχει φτιάξει στο εργαστήριο με συγκεκριμένες προδιαγραφές οι οποίες δεν είναι δυνατόν να βρεθούν στη Φύση με αυτόν τον τρόπο».

Η θέση της Castrol ήταν ότι «Η Επεξεργασία την οποία το λάδι έχει υποστεί το έχει κάνει τόσο εξευγενισμένο που τίποτε πλέον δεν του ομοιάζει στη Φύση»

Επειδή η API δεν μπορούσε να διατυπώσει έναν καλό προσδιορισμό της έννοιας «Συνθετικό» το δικαστήριο έκανε δεκτή την θέση της Castrol.

Το δια ταύτα είναι ότι το περιθώριο κέρδους ήταν πολύ μεγάλο στα Συνθετικά Hydrocracking λάδια σε σχέση με τα Αμιγώς Συνθετικά με την ίδια τιμή πώλησης.

Στην πλειοψηφία τους τα Μηχανέλαια που κυκλοφορούν στην Αγορά για τα σύγχρονα επιβατικά αυτοκίνητα είναι :

    • Groups II, Hydrocracked
    • Groups III, Hydrocracked
    • Group IV, PAOs

Οι Εστέρες που ανήκουν στην Group V δεν χρησιμοποιούνται σαν Βασικά λάδια αλλά σαν πρόσθετα βελτιωτικά λόγο κόστους παραγωγής.

Στο θέμα της αξιολόγησης τώρα τα Αμιγώς Συνθετικά υπερτερούν σε σχέση με τα υπόλοιπα.
Έπειτα έρχονται τα Groups III, Hydrocracked και στην τελευταία θέση τα Groups II, Hydrocracked.

Στα Ημισυνθετικά, Συνθετικής βάσης αναφερόμενοι στα μίγματα Συνθετικών λαδιών με Ορυκτέλαια δεν μπορούμε με βεβαιότητα να απαντήσουμε εάν δεν γνωρίζουμε την αναλογία του μίγματος αλλά σίγουρα ένα Ημισυνθετικό από PAO και Groups III, Hydrocracked υπερτερεί έναντι ενός Groups III, Hydrocracked και «με κάποιο άλλο» υποδεέστερο.

Επίσης οι Εταιρείες δεν ανακοινώνουν την σύσταση των Λιπαντικών εκτός και αν πρόκειται για 100% PAO και οι λόγοι είναι προφανείς.

Εάν ψάξουμε στο Internet μπορούμε να βρούμε το βασικό λάδι σε κάποια Λιπαντικά όπως τα παρακάτω :

    • Amsoil XL (XLF), Group III/Hydrocracked
    • Amsoil (ASL), Group IV/PAO
    • Mobil 1, Group IV/PAO
    • Pennzoil Synthetic, Group II/Hydrocracked
    • Valvoline SynPower, Group III/Hydrocracked
    • Castrol Syntec, Group III/Hydrocracked
    • Quaker State Full Synthetic, Group III/Hydrocracked
    • Dexelia Ultra, Group III/Hydrocracked

Πέραν όμως από την Σύσταση του λαδιού το μόνο που μπορεί να μας βοηθήσει στην αξιολόγηση είναι τα διάφορα τεστ που υπόκεινται τα λάδια για την ταξινόμηση τους από την API και την ACEA όπου πολλά από τα αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών, είτε πρόκειται για εργαστηριακές μετρήσεις Φυσικοχημικές ή Μηχανικές, ανακοινώνονται από τις Εταιρείες στο Internet.

Ένα λάδι είναι καλύτερο από ένα άλλο εάν κατά API ή/και ACEA έχει ταξινομηθεί σε μεγαλύτερη κατηγορία.

Εικόνα

Εικόνα

Άρα ένα λάδι API SM είναι καλύτερο από ένα API SL
Επίσης ένα λάδι API SM - ACEA A5/B5 είναι καλύτερο από ένα API SL - ACEA A5/B5

Τα πιο συνηθισμένα αποτελέσματα μετρήσεων που ανακοινώνονται είναι τα παρακάτω :

• Kinematic Viscosity @ 100°C, cSt (ASTM D445)
• Kinematic Viscosity @ 40°C, cSt (ASTM D445)
• Viscosity Index (ASTM D2270)
• Cold Crank Simulator Apparent Viscosity (ASTM D5293)
• Δείκτες λαδιού Flash Point, Fire Point, Cloud Point, Acid number
• Four-Ball Wear Test (ASTM D4172)
• Noack Volatility (ASTM D5800)
• High Temperature/High Shear (ASTM D4683)
• Total Base Number


Σχετικό Άρθρο

Περί Λιπαντικών

Topic για ανταλλαγή απόψεων

Συζήτηση «Αξιολόγηση Λαδιών (Μηχανέλαια)»
Άβαταρ μέλους
IOANNIS    
1,3 Bar
1,3 Bar
 
Δημοσιεύσεις: 1339
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 25, 2008 07:15
Γένος: Αρσενικό
Ηλικία: 61
Μοντέλο Αυτ.: RX8 Challenge

Kinematic Viscosity @ 100°C, @ 40°C

Δημοσίευσηαπό IOANNIS την Τρί Αύγ 17, 2010 17:57

• Kinematic Viscosity @ 100°C, cSt (ASTM D445)
• Kinematic Viscosity @ 40°C, cSt (ASTM D445
)


Για να γίνει κατάταξη του Λιπαντικού απαραίτητο είναι να υπολογιστεί το Κινηματικό Ιξώδες στους 100°C.

Το Κινηματικό Ιξώδες στους 40°C είναι απαραίτητο για να υπολογίσει ο Δείκτης Ιξώδους ή Viscosity Index (VI).

Από μελέτες που έχουν γίνει το Ιδανικό Κινηματικό Ιξώδες έχει τιμή 10 cSt ανεξαρτήτως θερμοκρασίας.

Αυτό όμως στην πράξη δεν είναι εφικτό να επιτευχτεί με οποιοδήποτε λάδι.

Έτσι ο στόχος είναι το Κινηματικό Ιξώδες του λαδιού να έχει αυτήν την τιμή στην Θερμοκρασία λειτουργίας του κινητήρα όπου θεωρητικά είναι 100 °C θερμοκρασία στο λάδι.

Όσο πιο χαμηλό είναι το Κινηματικό Ιξώδες στους 40°C τόσο λιγότερες φθορές προκαλούνται λόγο τριβής στα λιπαινόμενα μέρη του κινητήρα μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία λειτουργίας μετά από την εκκίνηση του αυτοκινήτου.

Δεν μπορούμε όμως να πούμε κάτι αντίστοιχο για την τιμή του Κινηματικού Ιξώδες στους 100°C.

Εάν πιέζουμε το αυτοκίνητο η θερμοκρασία του λαδιού ξεπερνά τους 100°C και εάν το κινηματικό ιξώδες έχει 10 cSt στους 100°C όσο αυξάνεται η θερμοκρασία πέραν των 100°C η τιμή του κινηματικού ιξώδες χαμηλώνει επικίνδυνα, κάτω από 10 cSt, που θα έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε εκτεταμένες φθορές εάν παραμείνουμε για πολύ ώρα σε αυτήν την θερμοκρασία λαδιού.

Εάν οι συνθήκες λειτουργίας ή η καταπόνηση/χρήση του αυτοκίνητου το κάνουν να λειτουργεί σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 100°C π.χ. 110°C τότε το λάδι πρέπει να έχει πάνω από 10 cSt κινηματικό ιξώδες στους 100°C π.χ. 12 cSt έτσι ώστε στους 110°C να έχει τιμή πολύ κοντά στο 10 ή 10 cSt που είναι το ιδανικό.

Με λίγα λόγια καλύτερο λιπαντικό είναι αυτό που στις συνήθεις συνθήκες λειτουργίας και την αντίστοιχη θερμοκρασία που ποικίλει από π.χ. 90 έως 110 το κινηματικό ιξώδες του λιπαντικού έχει τιμή 10 cSt ή παραπλήσια.

Κινηματικό Ιξώδες, Kinematic Viscosity

Κινηματικό Ιξώδες (ν) (Kinematic Viscosity), Μονάδα Μέτρησης centiStoke, cSt ή mm²/s

Το Κινηματικό Ιξώδες ενός ρευστού είναι το Δυναμικό Ιξώδες διαιρεμένο με την Πυκνότητα του ρευστού.

Η πιο συνηθισμένη Μονάδα Μέτρησης είναι το centiStoke, cSt ή mm²/s με την παρακάτω ισοδυναμία :
1 m²/s=1000000 cSt=10⁶ cSt


Δυναμικό Ιξώδες, Dynamic Viscosity

Δυναμικό Iξώδες (μ) ή απλά Iξώδες (Dynamic Viscosity), Μονάδα Μέτρησης cP ή mPa·s

Δυναμικό Ιξώδες ενός ρευστού είναι η αντίσταση που αντιλαμβανόμαστε, που προβάλει, το ρευστό (λόγο διάτμισης) όταν αυτό βρίσκεται μεταξύ δύο τριβόμενων με σχετική ταχύτητα επιφανειών.

Δυναμικό Ιξώδες ενός ρευστού ισούται με την διατμητική τάση (κοινώς και πίεση) που εφαρμόζεται σε αυτό προς τον ρυθμό διάτμησης του.

Η Μονάδα Μέτρησης είναι το Pa.s (Pa=Pascal, s=second,δευτερόλεπτο, τελεία "."=επί)
Στα λιπαντικά χρησιμοποιείτε μια ανάλογη μονάδα το mPa.s (m=milli=10ˉ³).
Εναλλακτική Μονάδα είναι το centiPoise (cP) όπου 1cP=0,01 P (Poise)= 10ˉ³Pa.s=1 mPa.s

Σχετικό Άρθρο

Περί Λιπαντικών

Topic για ανταλλαγή απόψεων

Συζήτηση «Αξιολόγηση Λαδιών (Μηχανέλαια)»
Άβαταρ μέλους
IOANNIS    
1,3 Bar
1,3 Bar
 
Δημοσιεύσεις: 1339
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 25, 2008 07:15
Γένος: Αρσενικό
Ηλικία: 61
Μοντέλο Αυτ.: RX8 Challenge

Viscosity Index (VI)

Δημοσίευσηαπό IOANNIS την Πέμ Αύγ 19, 2010 07:03

Viscosity Index (VI)

Το Viscosity Index (VI) ή Δείκτης Ιξώδους έχει άμεση σχέση με την διαφορά του Κινηματικού Ιξώδους στις Θερμοκρασίες 100 ° και 210 ° βαθμοί Fahrenheit, ή 40 °C και 100 °C.

Όσο η διαφορά μικραίνει τόσο μεγαλύτερος είναι και ο Δείκτης και καλύτερο είναι το Λιπαντικό.

Η Διάφορα Δεικτών Ιξώδους δύο Λιπαντικών όμως δεν αντιστοιχεί και αντίστοιχα/ανάλογα στο πόσο καλύτερο είναι το ένα από το άλλο.

Σαν γενική οδηγία καλό είναι το λιπαντικό που χρησιμοποιούμε να έχει Δείκτη μεγαλύτερο του 160.

Εάν δεν αναφέρεται ο Δείκτης Ιξώδους μπορούμε κάνοντας χρήση του παρακάτω συνδέσμου να το υπολογίσουμε εάν φυσικά γνωρίζουμε το κινηματικό ιξώδες στους 40 °C και 100 °C.

:arrow: Viscosity Index (VI) Calculator


Τα μη Αμιγώς Συνθετικά Λάδια, δηλαδή

• Groups I, Ορυκτέλαια
• Groups II, Ορυκτέλαια
• Group III, Ημισυνθετικά ή Συνθετικής Βάσης ή Συνθετικά λάδια

περιέχουν VII δηλαδή Βελτιωτικά του Δείκτη Ιξώδους.

Τα VII είναι Πολυμερή που έχουν σαν γενική Ιδιότητα να μεταβάλλουν την πυκνότητας τους αντιστρόφως ανάλογα απ΄ότι τα λιπαντικά.

Δηλαδή όσο αυξάνεται η θερμοκρασία αυξάνεται και η πυκνότητα τους ενώ η πυκνότητα του βασικού λαδιού μικραίνει.

Η προσθήκη στο Λάδι μεταβάλει την πυκνότητα του μίγματος και κατά συνέπεια του Κινηματικού Ιξώδους που είναι και το ζητούμενο στην Λίπανση με στόχο αυτό να είναι στα επιθυμητά όρια στους 100°C σύμφωνα με το τύπο του λαδιού όπως βλέπουμε στον παρακάτω πίνακα :

Εικόνα

Τα Αμιγώς Συνθετικά Λάδια περιέχουν ελάχιστα Βελτιωτικά του Δείκτη Ιξώδους και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα για αυτά.

Όταν τα Βελτιωτικά του Δείκτη Ιξώδους που περιέχει ένα Λιπαντικό καταστραφούν τότε το λάδι χάνει το πλεονέκτημα που είχε στις υψηλές θερμοκρασίες και το κινηματικό Ιξώδες στους 100°C μικραίνει σε τέτοιο βαθμό όπου γίνεται ακατάλληλο πλέον και χρειάζεται άμεση αντικατάσταση το Λιπαντικό.

Αυτό είναι ένας Λόγος όπου στα Ορυκτέλαια προτείνεται αντικατάσταση σε λιγότερα διανυθέντα χιλιόμετρα σε σχέση με τα Αμιγώς Συνθετικά.


Σχετικό Άρθρο

Περί Λιπαντικών

Topic για ανταλλαγή απόψεων

Συζήτηση «Αξιολόγηση Λαδιών (Μηχανέλαια)»
Άβαταρ μέλους
IOANNIS    
1,3 Bar
1,3 Bar
 
Δημοσιεύσεις: 1339
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 25, 2008 07:15
Γένος: Αρσενικό
Ηλικία: 61
Μοντέλο Αυτ.: RX8 Challenge

Re: Αξιολόγηση Λαδιών (Μηχανέλαια)

Δημοσίευσηαπό IOANNIS την Κυρ Οκτ 10, 2010 16:09

Δείκτης Λαδιού TBN & Οξείδωση


Ο δείκτης λαδιού «TBN» προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων «Total Base Number».

Είναι Μέτρηση της Αλκαλικότητας των αποθεμάτων του λιπαντικού που συνδράμει στον έλεγχο της δημιουργίας οξέων κατά την διάρκεια της διαδικασίας της καύσης.

Όσο μεγαλύτερη είναι η Αλκαλικότητα του λιπαντικού του κινητήρα τόσο πιο αποτελεσματικό είναι στην παρεμπόδιση των αιτιών φθοράς από μόλυνση και μειώνει την διαβρωτική επίδραση των οξέων σε παρατεταμένη λειτουργία.

Καθώς τα Λιπαντικά υποβαθμίζονται οι φυσικές τους ιδιότητες, όπως το Ιξώδες, αλλάζουν και οδηγούν σε αύξηση της Τριβής και της Φθοράς. Η υποβάθμιση αυτή πρωτίστως οφείλεται στην οξείδωση του Βασικού Ελαίου του Λιπαντικού. Η οξείδωση οφείλεται στις ελεύθερες ριζικές επιθέσεις κατά της χημικής σύνθεσης του Βασικού Ελαίου που αποτελεί τουλάχιστον το 80% του Λιπαντικού ενώ το υπόλοιπο αποτελείτε από Πρόσθετα.

Για την καταπολέμηση της Οξείδωσης του λαδιού χρησιμοποιούνται Αντιοξειδωτικά Πρόσθετα. Τα Αντιοξειδωτικά καταπολεμούν και τερματίζουν τις ελεύθερες ριζικές οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις που επιτίθενται στους δεσμούς Άνθρακα-Υδρογόνου και καταστρέφουν το Βασικό Λάδι κατ' αυτό τον τρόπο δημιουργώντας υψηλότερα επίπεδα οξείδωσης και την απαίτηση επιπλέον Απορρυπαντικών και Διασκορπιστικών Πρόσθετων.

Τα απορρυπαντικά πρόσθετα δρουν όταν τα Αντιοξειδωτικά δεν ουδετεροποιούν/ αδρανοποιούν τα οξέα αποτελεσματικά.

Τα απορρυπαντικά πρόσθετα δεν επιτρέπουν τη δημιουργία των καταλοίπων της καύσης (εξανθρακώματα) εξουδετερώνοντας τα όξινα συστατικά και εμποδίζοντας ταυτόχρονα τον πολυμερισμό τους.

Τα διασκορπιστικά πρόσθετα διατηρούν σε διασπορά τις ουσίες που σχηματίζουν τη λάσπη μέσα στη μηχανή. Ενεργούν με το να απορροφούνται πάνω στην επιφάνεια των σωματιδίων της λάσπης εμποδίζοντας τα να σχηματίσουν συσσωματώματα μορίων.

Με τον τρόπο αυτό τα απορρυπαντικά και τα διασκορπιστικά πρόσθετα βοηθούν στη διατήρηση της καθαρότητας του κινητήρα και στην αποτροπή διαφόρων επικαθήσεων σε συνεχή αιώρηση, ούτως ώστε να είναι δυνατό το φιλτράρισμα τους ή η αποβολή τους από τον κινητήρα, όταν το λάδι αντικαθίσταται.

Ο δείκτης λαδιού «TBN» δεν μετράει την συσσώρευση των προϊόντων οξείδωσης ή των Αντιοξειδωτικών αλλά μετράει την συσσώρευση των Απορρυπαντικών Πρόσθετων που είναι παρόντα στο λιπαντικό που σκοπό έχουν την αδρανοποίηση των όξινων συστατικών που παράγονται λόγο χαμηλών επιπέδων Αντιοξειδωτικών.

Καθώς τα Απορρυπαντικά Πρόσθετα καταναλώνονται ο δείκτης λαδιού «TBN» μειώνεται.

Αυτός είναι ένας λόγος όπου ο υψηλός δείκτης λαδιού «TBN» μπορεί να μας οδηγήσει στην σκέψη ότι είναι καλύτερος ενώ στην πραγματικότητα είναι μια δήλωση ότι έχει υψηλότερα επίπεδα Απορρυπαντικών ενώ το Βασικό λάδι να οξειδώνεται γρηγορότερα από ένα λάδι με υψηλότερα επίπεδα Αντιοξειδωτικών.


Σχετικό Άρθρο

Περί Λιπαντικών

Topic για ανταλλαγή απόψεων

Συζήτηση «Αξιολόγηση Λαδιών (Μηχανέλαια)»
Άβαταρ μέλους
IOANNIS    
1,3 Bar
1,3 Bar
 
Δημοσιεύσεις: 1339
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 25, 2008 07:15
Γένος: Αρσενικό
Ηλικία: 61
Μοντέλο Αυτ.: RX8 Challenge

Re: Αξιολόγηση Λαδιών (Μηχανέλαια)

Δημοσίευσηαπό IOANNIS την Κυρ Οκτ 24, 2010 12:46

Pour Point °C (°F) (ASTM D92)

Το Σημείο Ροής ή Pour Point είναι η θερμοκρασία -15°C πιο πάνω από την θερμοκρασία στην οποία το λιπαντικό δείχνει ακίνητο όταν το δοχείο που το περιέχει είναι κεκλιμένο για 5 δευτερόλεπτα δηλαδή η χαμηλότερη θερμοκρασία του λιπαντικού κατά την οποία το λιπαντικό διατηρεί ικανότητα ροής.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το λιπαντικό μπορεί εύκολα να διοχετευτεί μέσω άντλησης σε αυτή την θερμοκρασία αλλά ότι το λιπαντικό ενεργεί/συμπεριφέρεται σαν υγρό.

Σε κάθε λιπαντικό όπου τα Πρόσθετα Ταπείνωσης του Σημείου Ροής είναι απαραίτητα, όπως στα ορυκτέλαια, το Σημείο Ροής θα αυξάνει ελαφρός προς τα πάνω σε κάθε κρύα εκκίνηση λόγω χαμηλής θερμοκρασίας και λόγο χρήσης αυτών.

Στα Αμιγώς Συνθετικά λάδια δεν χρησιμοποιούν Πρόσθετα Ταπείνωσης του Σημείου Ροής ή χρησιμοποιούν ελάχιστα (ποσοτικά) με αποτέλεσμα αυτά να κρατάνε το Σημείο Ροής σταθερό για περισσότερο χρονικό διάστημα σε αντίθεση με τα μη.

Χαμηλότερο Σημείο Ροής προσφέρει και καλύτερη προστασία σε κρύα εκκίνηση σε θερμοκρασίες γύρω στους 0 °C και κάτω μια που το λιπαντικό εμφανίζει και μεγαλύτερη ικανότητα άντλησης και ροής (μικρότερο Low temperature pumping viscosity with no yield stress).


Σχετικό Άρθρο

Περί Λιπαντικών

Topic για ανταλλαγή απόψεων

Συζήτηση «Αξιολόγηση Λαδιών (Μηχανέλαια)»
Άβαταρ μέλους
IOANNIS    
1,3 Bar
1,3 Bar
 
Δημοσιεύσεις: 1339
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 25, 2008 07:15
Γένος: Αρσενικό
Ηλικία: 61
Μοντέλο Αυτ.: RX8 Challenge

Re: Αξιολόγηση Λαδιών (Μηχανέλαια)

Δημοσίευσηαπό IOANNIS την Τρί Αύγ 14, 2012 11:58

High Temperature/High Shear (ASTM D-4683)

Δοκιμή υψηλής θερμοκρασίας/υψηλής διάτμησης (ASTM D-4683):

Η δοκιμή υψηλής θερμοκρασίας/υψηλής διάτμησης μέτρα το ιξώδες ενός λιπαντικού κάτω από αντίξοες συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και διάτμησης που μοιάζουν με τις συνθήκες των εδράνων υπό υψηλό φορτίο στους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Για να αποφευχθεί η φθορά των ρουλεμάν/εδράνων, είναι σημαντικό για ένα λιπαντικό να διατηρήσει το ιξώδες του κάτω από αυτές τις συνθήκες λειτουργίας.

Η ελάχιστη θερμοκρασία δοκιμής είναι 150°C και το ελάχιστο ιξώδες του λιπαντικού κυμαίνεται από 2,6 cP έως 3,7 cP ανάλογα τον τύπο του λιπαντικού σύμφωνα με τις προδιαγραφές SAE J300.

Μεγαλύτερο νούμερο Ιξώδες σε σχέση με το ελάχιστο σημαίνει ότι το λιπαντικό προσφέρει μεγαλύτερη προστασία/λιγότερη φθορά.

SAE_J_300_2004.jpg


Σχετικό Άρθρο

Περί Λιπαντικών

Topic για ανταλλαγή απόψεων

Συζήτηση «Αξιολόγηση Λαδιών (Μηχανέλαια)»
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή την δημοσίευση.
Άβαταρ μέλους
IOANNIS    
1,3 Bar
1,3 Bar
 
Δημοσιεύσεις: 1339
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 25, 2008 07:15
Γένος: Αρσενικό
Ηλικία: 61
Μοντέλο Αυτ.: RX8 Challenge

Re: Αξιολόγηση Λαδιών (Μηχανέλαια)

Δημοσίευσηαπό IOANNIS την Τρί Αύγ 14, 2012 13:23

Four Ball Wear Test ASTM D4172

Δοκιμή φθοράς τεσσάρων βόλων (ASTM D4172)

Η Δοκιμή φθοράς τεσσάρων βόλων (μπίλιες ρουλεμάν) αξιολογεί την φθορά των λιπαντικών σε συνθήκες κύλισης χάλυβα σε χάλυβα.

Τρεις μεταλλικές μπίλιες εμπλέκονται μαζί και καλύπτονται με το λιπαντικό δοκιμής, ενώ μια τέταρτη περιστρεφόμενη μπίλια πιέζεται σε αυτούς. Η επαφή μεταξύ τους παράγει συνήθως ένα σημάδι φθοράς, η οποία μετράται και καταγράφεται.

Η δοκιμή εκτελείται σε 1.200 σ.α.λ. κάτω από 40 kgf/400 N φορτίο σε 167 º F (75 º C) για μία ώρα. Μετά τη μία ώρα δοκιμαστικής περιόδου, οι τρεις σταθερές μπίλιες πλένονται και τα σημάδια φθοράς μετρώνται στο πλησιέστερο ένα δέκατο του χιλιοστού. Στην συνέχεια γίνεται άλλη μια μέτρηση σε απόσταση 90 μοιρών κατά μήκος της φθοράς/σημάδι σε κάθε μπίλια. Ο μέσος όρος των έξι μετρούμενων σημαδιών σε χιλιοστά αναφέρεται ως μέση διάμετρος.

Όσο μικρότερη είναι η μέση διάμετρος τόσο υψηλότερο είναι το επίπεδο προστασίας κατά της φθοράς υπό συνθήκες κύλισης και πίεσης.

Σχετικό Άρθρο

Περί Λιπαντικών

Topic για ανταλλαγή απόψεων

Συζήτηση «Αξιολόγηση Λαδιών (Μηχανέλαια)»

.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή την δημοσίευση.
Άβαταρ μέλους
IOANNIS    
1,3 Bar
1,3 Bar
 
Δημοσιεύσεις: 1339
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 25, 2008 07:15
Γένος: Αρσενικό
Ηλικία: 61
Μοντέλο Αυτ.: RX8 Challenge

Re: Αξιολόγηση Λαδιών (Μηχανέλαια)

Δημοσίευσηαπό IOANNIS την Πέμ Αύγ 16, 2012 16:11

Cold Crank Simulator (ASTM D-5293)

Προσομοίωση κρύας εκκίνησης (ASTM D-5293)

Η Προσομοίωση κρύας εκκίνησης καθορίζει το φαινομενικό ιξώδες του λιπαντικού σε χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλά ποσοστά διάτμησης.

Το Ιξώδες του λιπαντικού υπό αυτές τις συνθήκες είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις πρώτες στροφές του κινητήρα και την ικανότητα εκκίνησης.

Όσο χαμηλότερο είναι το ιξώδες του λιπαντικού στην θερμοκρασία δοκιμής τόσο πιο εύκολα ο στροφαλοφόρος/εκκεντροφόρος άξονας στον κινητήρα μπορεί να περιστραφεί και να εκκίνηση το μοτέρ.

Το ιξώδες αυτό ανάλογα την θερμοκρασία δοκιμής, -10°C έως -35°C, καθορίζει και την ταξινόμηση του κατά SAE J300.

Εικόνα

Σχετικό Άρθρο

Περί Λιπαντικών

Topic για ανταλλαγή απόψεων

Συζήτηση «Αξιολόγηση Λαδιών (Μηχανέλαια)»
Άβαταρ μέλους
IOANNIS    
1,3 Bar
1,3 Bar
 
Δημοσιεύσεις: 1339
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 25, 2008 07:15
Γένος: Αρσενικό
Ηλικία: 61
Μοντέλο Αυτ.: RX8 Challenge

Re: Αξιολόγηση Λαδιών (Μηχανέλαια)

Δημοσίευσηαπό IOANNIS την Πέμ Αύγ 16, 2012 16:39

Δείκτες λαδιού Flash Point, Fire Point, Cloud Point, Acid number

Δείκτης λαδιού Flash Point

Flash Point είναι η θερμοκρασία του λαδιού κατά την οποία το λάδι για σύντομο χρονικό διάστημα αναφλέγεται αλλά ή φλόγα δεν διατηρείται.

Δείκτης λαδιού Fire Point

Fire Point είναι η θερμοκρασία του λαδιού κατά την οποία το λάδι αναφλέγεται και η φλόγα διατηρείται.

Δείκτης λαδιού Cloud point

Το Cloud point είναι η θερμοκρασία στην οποία τα διαλυμένα στερεά που περιέχει το λιπαντικό αρχίζουν να σχηματίζονται/να παίρνουν μορφή και να διαχωρίζονται από το λιπαντικό και καθώς η θερμοκρασία πέφτει να δημιουργούν κρυστάλλους οι οποίοι φράζουν τα φίλτρα λαδιού.

Δείκτης λαδιού «Acid number»

Ο βαθμός οξύτητας (Acid number) είναι ο μέτρηση του ποσού του υδροξειδίου του καλίου που απαιτείται για την εξουδετέρωση των οξέων που περιέχονται σε ένα λιπαντικό.

Τα Οξέα σχηματίζονται καθώς το λιπαντικό οξειδώνεται με την πάροδο του χρόνου και την χρήση.

Σχετικό Άρθρο

Περί Λιπαντικών

Topic για ανταλλαγή απόψεων

Συζήτηση «Αξιολόγηση Λαδιών (Μηχανέλαια)»
Άβαταρ μέλους
IOANNIS    
1,3 Bar
1,3 Bar
 
Δημοσιεύσεις: 1339
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 25, 2008 07:15
Γένος: Αρσενικό
Ηλικία: 61
Μοντέλο Αυτ.: RX8 Challenge

Re: Αξιολόγηση Λαδιών (Μηχανέλαια)

Δημοσίευσηαπό IOANNIS την Σάβ Αύγ 18, 2012 10:59

NOACK Volatility (ASTM D-5800)

Η δοκιμή μεταβολής όγκου/βάρους NOACK καθορίζει τον όγκο/βάρος του λιπαντικού που εκφράζεται ως ποσοστό μείωσης λόγο εξάτμισης σε υψηλές θερμοκρασίες λειτουργίας. Όσο το λιπαντικό εξατμίζεται το λιπαντικό γίνεται παχύτερο και βαρύτερο. Οι μεταβολές αυτές συμβάλλουν αρνητικά στην κυκλοφορία μέσω του συστήματος λίπανσης, στην οικονομία καυσίμου και στην κατανάλωση του λιπαντικού.

Το ανώτατο όριο, ως ποσοστό, απώλειας λιπαντικού (οι συνθήκες δοκιμής, θερμοκρασία και χρόνος καθορίζονται ανάλογα τον τύπο του λιπαντικού από την API & ACEA) καθώς οι προδιαγραφές γίνονται πιο αυστηρές ή/και οι απαιτήσεις αυξάνουν το όριο φθίνει και φυσικά μικρότερο ποσοστό σημαίνει καλύτερο λιπαντικό.

Σχετικό Άρθρο

Περί Λιπαντικών

Topic για ανταλλαγή απόψεων

:arrow: Συζήτηση «Αξιολόγηση Λαδιών (Μηχανέλαια)»
Άβαταρ μέλους
IOANNIS    
1,3 Bar
1,3 Bar
 
Δημοσιεύσεις: 1339
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 25, 2008 07:15
Γένος: Αρσενικό
Ηλικία: 61
Μοντέλο Αυτ.: RX8 Challenge


Επιστροφή στο Άρθρα Μελών

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης