Όλα εδώ πληρώνονται! Δεν ξέρω πώς θα καταλήξει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι και ποιος θα είναι ο φετινός πρωταθλητής. Αυτό που ξέρω, όμως, είναι ότι όλα κάνουν το γύρο τους. Ο Loeb θυμήθηκε ότι έχει teammate και ότι δεν τρέχει μόνος του. Γύρισε ο Ναπολέων και είδε ότι υπάρχουν και άλλοι γύρω του και ότι δεν ελέγχει πια αυτός την έκβαση του πρωταθλήματος. Είδε επιτέλους ο Γάλλος ότι τα ράλι είναι ομαδικό σπορ και ότι τα μονοκοτυλήδονα μόνο από τύχη ευδοκιμούν.
Δεν λέω, άνθησε τόσο καιρό με τις πλάτες πάντα της Citroen, που έχει χτίσει όλη την ομάδα γύρω του. Από την εποχή των Sainz και McRae ήταν έτσι. Ο Loeb εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την ισχνή περίοδο των αγελάδων που πλήττει το WRC και έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος. Δημιούργησε ρεκόρ που φαντάζουν άπιαστα, κερδίζοντας το ένα μετά το άλλο τα ράλι και τους τίτλους. Ο Αλσατός είναι πολύ καλός οδηγός, αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Το ότι δεν είχε από την εποχή του Τουταγχαμών καλό δεύτερο οδηγό, είναι απόφαση και θέμα της ομάδας του και μόνο.
Ποιος ασχολείται με τον Sordo;
Τον «κοντό» δεν τον απασχολούσε τόσο καιρό, αν ο Sordo εγκατέλειπε, αν τα πήγαινε καλά, αν είχε προβλήματα, αν ανέπνεε ή αν ο Ισπανός ζούσε. Ο Loeb είχε συνηθίσει τόσο καιρό να φτιάχνει μια διαφορά ασφαλείας, να τη διατηρεί και ένα-δυο αγώνες προτού λήξει το πρωτάθλημα να παίρνει το τρόπαιο. Φέτος τα πράγματα έδειχναν ότι θα είχε ένα καλό ταξίδι προς την κατάκτηση του 6ου συνεχόμενου τίτλου, αλλά από τη Σαρδηνία και μετά ξεκίνησαν οι αναταράξεις. Έτσι είχαμε στη συνέχεια την πρώτη του τούμπα στο Ακρόπολις και μια ακόμα πιο εντυπωσιακή -για να την εμπεδώσει κιόλας- στην Πολωνία.
Στη Φινλανδία ισορρόπησε κάπως το πράγμα, αλλά ο Hirvonen είχε ήδη περάσει μπροστά. Και ενώ στην Αυστραλία έκανε έναν εξαιρετικό αγώνα και κέρδισε, μειώνοντας τη διαφορά από τον Μikko στον ένα βαθμό, ήρθε το πόρισμα του τεχνικού εφόρου για τα C4 με το ρολ μπαρ «μαϊμού». Ο Loeb από πρώτος βρέθηκε δεύτερος και από 1 έπεσε στους 5 βαθμούς πίσω από τον Φινλανδό με δυο μόλις αγώνες να απομένουν.
Τι σήμαινε αυτό για τον Αλσατό; Κάτι που δεν είχε ποτέ του ξανανιώσει: πανικό. Έχει χάσει τον έλεγχο. Η κατάσταση έχει φύγει από τα χέριά του, γιατί και να κερδίσει δεν είναι αρκετό. Όλα εξαρτώνται από τον Mikko πια. Αν ο Φινλανδός τερματίσει στους επόμενους αγώνες πίσω του, τότε αντίο τίτλε. Τώρα πια ο Loeb έχει σοβαρό πρόβλημα, γιατί θα πρέπει πρώτη φορά στην αγωνιστική του ζωή να σκεφτεί σαν ράλιμαν. Πρέπει πρώτη φορά να υπολογίσει βαθμούς και να κοιτάξει τι κάνουν οι άλλοι γύρω του. Πάνω από όλα, όμως, πρώτη φορά θα πρέπει να σκύψει και να δει ότι υπάρχει και άλλος οδηγός στην ομάδα, ο Sordo.
Τι να κάνει ο Sordo…
Το «ισπανικό παλτό» που έχουν κρεμασμένο στην ντουλάπα της ομάδας και του ανανεώνουν το συμβόλαιο κάθε χρόνο πρέπει ξαφνικά να σηκώσει το βάρος όλης της Citroen. Αλήθεια; Τι μου λέτε; Αν ήμουν ο Sordo θα σας έγραφα στα παλιά μου τα παπούτσια. Πείτε μου ένα σοβαρό λόγο για να βοηθούσα τον Loeb να πάρει τον τίτλο. Πείτε μου έναν.
Μα σε αυτό το ισπανικό παιδί δεν του έδωσαν ούτε μια φορά την ευκαιρία να κερδίσει. Ούτε μια! Δεν τους απασχολούσε! Τώρα, όμως; Τώρα θέλουν από το «παλτό» να δείξει ότι δεν έδειξαν αυτοί: αγωνιστική ωριμότητα. Καλλιεργούσαν τόσα χρόνια το αλσατικό μονοκοτυλήδονό τους. Το έκαναν δένδρο με τίτλους, νίκες και ρεκόρ. Το άλλο φυτό-παλτό το είχαν παρατημένο στην τύχη του. Απλά να υπάρχει. Και να τώρα που εκλιπαρεί ο Loeb για τη βοήθειά του. Μία φορά, όμως, δεν σήκωσε το πόδι να δώσει και στον Sordo τη χαρά της νίκης. Μία φορά δεν έκαναν τον Ισπανό νούμερο ένα οδηγό, να δούμε τελικά αν είναι παλτό ή αν αξίζει! Μια φορά να κερδίσει σε ένα ράλι Καταλονίας βρε αδερφέ, να νιώσει και αυτός ότι μπορεί!
Δεν ξέρω τι τελικά θα κάνει ο Sordo, εγώ πάντως θα εξακολουθούσα να κάνω αυτό για το οποίο τόσα χρόνια με είχαν: θα έκανα το… παλτό. Τα μονοκοτυλήδονα ευτυχώς δεν ευδοκιμούν στα ράλι, παρά μόνο στα μίζερα χρόνια. Τόσο καιρό η κραταιά Citroen σάρωσε τίτλους και νίκες και δεν φρόντισε να έχει ένα καλό «δυάρι» στην ομάδα -για να μην ενοχληθεί ο Loeb και έχουμε ανταγωνισμούς- αλλά ούτε και το παλτό της το… αέρισε. Τώρα θα το βγάλει σκοροφαγωμένο να κάνει τη δουλειά του, δηλαδή να έρθει ξανά δεύτερος. Καλή επιτυχία Sordo! Σου εύχομαι στην Καταλονία να πάρεις την εκδίκησή σου για όλα τα παλτά-δεύτερους οδηγούς και να κάνεις την πρώτη σου νίκη! Και αν δεις ότι δεν μπορείς, τότε φίλε μου κάνε τον… Sordo. (στα ισπανικά σημαίνει κουφός).

