[ +/- ] [ Τώρα είναι Κυρ Ιούλ 26, 2026 13:42 ]

Συστημα τετρακινησης

Συστημα τετρακινησης

Δημοσίευσηαπό Nasos Mazdaspeed 6 την Κυρ Ιουν 01, 2008 21:44

Ως γνωστον μοιραζεται την ιδια με το 6 Mps με διαφορα την μη ομως απενεργοποιηση του συστηματος ευσταθειας!

Το σύστημα Αctive Torque της Mazda βασίζεται σε έναν ηλεκτρονικά ελεγχόμενο υδραυλικό πολύδισκο συμπλέκτη, τοποθετημένο εμπρσς από το πίσω διαφορικό. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από μια σειρά αισθητήρων σχετικά με την ταχύτητα των τροχών, τη γωνία του τιμονιού, τη γωνία τη$ πεταλούδα$ γκαζιού, τα πλευρικά φορτία που αναπτύσσονται, την ταχύτητα και το βαθμό περιστροφής του οχήματος, αναλαμβάνει να στείλει ροπή στους πίσω τροχούς, σε ποσοστό που από το 100/0 εμπρός πίσω σε κανονικές συνθήκες, μπορεί να φτάσει ώς το 50/50.
http://www.mazdaclub.gr
Ηonda Type R fn2-Citroen Saxo VTS
ΟY ΚΑΤΑΙΣΧΥΝΩ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΑ ΙΕΡΑ
Εικόνα
To be a Spartan ,you must live like a Spartan!
Άβαταρ μέλους
Nasos Mazdaspeed 6    
Overboost
Overboost

Χώρα: Greece (gr)
Γένος: Αρσενικό
Μοντέλο Αυτ.: Εx Mazda 6 MPS-Citroen Saxo VTS-Honda Type R FN2

Re: Συστημα τετρακινησης

Δημοσίευσηαπό satogun την Σάβ Ιούλ 11, 2009 16:50

Υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο είναι σημαντικό κι εγώ τουλάχιστον δεν το χω κατανοήσει.
Εννοώ τη συνύπαρξη TCS και τετρακίνησης υπό διάφορες συνθήκες.
Κάποιοι μιλούν για "ξεκόλλημα" από χιόνι λάσπη άμμο με το TCS OFF. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν παίζει ρόλο..
Με δεδομένη τη συνεργασία των 2 αυτών συστημάτων, το θέμα περιπλέκεται ειδικώς σε αυτοκίνητο το οποιο ενεργοποιει το 4χ4 σε απώλεια πρόσφυσης.
Τι γίνεται πχ όταν κατηφορίζω σε στροφες στα χιόνια με 25χμ/ωρα ενώ αντίθετα τι γίνεται όταν ανηφορίζω σε αυτά με την ιδια ταχυτητα??
Τι κάνουμε στο ξεκόλλημα από στάση?
Τι κάνουμε σε περίπτωση που κολλήσουμε σε μια βρεγμένη ανηφόρα ...
ή κολλήσουμε σε επικλινές και πρέπει να βγούμε με την όπισθεν??
satogun    
-0,7 Bar
-0,7 Bar

Γένος: Δεν έχει ορισθεί
Μοντέλο Αυτ.: cx 7

Δημοσίευσηαπό Nasos Mazdaspeed 6 την Σάβ Ιούλ 11, 2009 17:18

καταρχην αγαπητε μου φιλε,θα ηθελα να επισημανω οτι η τετρακινηση μας δεν επεμβαινει οταν χρειαστει μονο,αλλα ειναι σε συνεχη δραστηριοποιηση κατα τουλαχιστον ενα 90-10 ποσοστο,και μονο στο παρκαρισμα γινεται 100-0 ;)
σε περιπτωση ανηφορας η κατηφορας με ολισθηροτατο οδοστρωμα το κυριοτερο που μπορεις να κανεις ειναι σιγα και με οχι αποτομες κινησεις !ετσι θα γινοταν αλλωστε με οποιοδηποτε συστημα κινησης!
στην κατηφορα μπορεις να εχεις και το esp ενεργοποιημενο!στην ανηφορα(και παντα μιλαμε χωρις αλυσιδες)και σε περιπτωσεις ξεκολληματος το esp απαραιτητα απενεργοποιημενο ωστε να μπορει το οχημα να <<παιξει>>με την προσφυση και να μην κοβει το γκαζι το tcs!επισης αν κολλησει κανεις ενα απο τα μυστικα ειναι οι ροδες δεξια αριστερα,αλλα και μια οπισθεν και μια μπρος!!!
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Nasos Mazdaspeed 6    
Overboost
Overboost

Δημοσίευσηαπό satogun την Σάβ Ιούλ 11, 2009 18:59

Nasos Mazdaspeed 6 έγραψε:καταρχην αγαπητε μου φιλε,θα ηθελα να επισημανω οτι η τετρακινηση μας δεν επεμβαινει οταν χρειαστει μονο,αλλα ειναι σε συνεχη δραστηριοποιηση κατα τουλαχιστον ενα 90-10 ποσοστο,και μονο στο παρκαρισμα γινεται 100-0 ;)
σε περιπτωση ανηφορας η κατηφορας με ολισθηροτατο οδοστρωμα το κυριοτερο που μπορεις να κανεις ειναι σιγα και με οχι αποτομες κινησεις !ετσι θα γινοταν αλλωστε με οποιοδηποτε συστημα κινησης!
Αυτό είναι εκ των ων ουκ ανευ, δεν συζητάμε για οδήγηση αλλά για το ρόλο του TCS ON - OFF στις περιπτώσεις αυτές.

στην κατηφορα μπορεις να εχεις και το esp ενεργοποιημενο!
Η έκφραση αυτη μου δινει να καταλαβω ότι μπορεί και να μην το εχω...?? και αν είναι προαιρετικό γιατί??

στην ανηφορα(και παντα μιλαμε χωρις αλυσιδες)και σε περιπτωσεις ξεκολληματος το esp απαραιτητα απενεργοποιημενο ωστε να μπορει το οχημα να <<παιξει>>με την προσφυση και να μην κοβει το γκαζι το tcs!επισης αν κολλησει κανεις ενα απο τα μυστικα ειναι οι ροδες δεξια αριστερα,αλλα και μια οπισθεν και μια μπρος!!!

Ευχαριστώ για την απάντηση αλλά:
Το ESP-TCS εάν δεν κανω λάθος πέραν του να κόψει το γκάζι κατανέμει ροπές σε τροχούς και φρενάρει κάποιους από τους τελευταίους μάλιστα κατά περίπτωση.
Εάν κατάλαβες επειδη εχω μαύρα μεσάνυχτα γι αυτό θέλω μια θεωρητική βάση και - χωρίς παρεξήγηση, μιλάω φιλικοτατα - όχι νουθεσίες οδήγησης που όλοι έχουμε λίγο πολύ κατά νου. Στις ανηφόρες - κατηφόρες εν κινήσει ή για ξεκόλλημα που είσαι λίγο πιο επεξηγηματικός δεν ολοκληρώνεις την εξήγηση της θεωρητικής βάσης.
satogun    
-0,7 Bar
-0,7 Bar

Μοντέλο Αυτ.: cx 7

Δημοσίευσηαπό DimKatz_CX7 την Τετ Ιούλ 22, 2009 08:46

satogun...δες σε αυτό το link τί έχω αναφέρει για την τετρακίνηση για 6αρια και 7αρια..
viewtopic.php?f=44&t=1197

Εκεί θα βρείς διάφορα Link σε youtube που παρουσιάζουν την λειτουργία της τετρακίνησης όπως και επισυναπτόμενο έχω το training manual για 6αρια όπου θα δεις αναλυτικά διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με την τετρακίνηση και το traction control.

Το σύστημα της μετάδοσης κίνησης στους πίσω τροχούς είναι ηλεκτρομαγνητικό και όχι ηλεκτρουδραυλικό...η διαφορά αυτή είναι σημαντική για την αμεσότητα που έχει το σύστημά μας όταν αντιλαμβάνεται απουσία πρόσφυσης και δεν παρουσιάζει την λεγόμενη ιξώδη συμπεριφορά (viscous).

Αυτό που θέλω να σου αναφέρω είναι ότι η λειτουργεία του traction control πρέπει να είναι συνεχώς παρούσα εκτός από μία περίπτωση.
Όταν είσαι σε στάση και ξεκινήσεις είτε για να κάνεις κόντρα από φανάρι :D είτε είσαι μέσα σε λάσπη, χιόνι ή σε μια ράμπα στο σπίτι σου και γλυστράει να ανέβεις...Αυτό που συμβαίνει είναι το εξής..όταν ξεκινάς από στάση και σπινιάρουν οι τροχοί...το πρώτο που γίνεται είναι να μειωθούν οι στροφές του κινητήρα. Με το αρχικό πρόγραμμα χαρτογράφησης, αυτή η λειτουργία δημιουργούσε ρετάρισμα και σου έσβυνε ο κινητήρας. Με την νέα χαρτογράφηση το πρόβλημα αυτό δεν είναι τόσο έντονο...Άρα πάντα ξεκινάς με TCS on και βλέπεις...Αν σου σβύνει..τότε το απενεργοποιείς..Με αυτό πετυχαίνεις να ανεβάσεις στροφές και προφανώς να σπινιάρεις αρκετά...Όμως έχεις καταφέρει έτσι να ανεβάσεις στροφές και ροπή στον κινητήρα.Στα 30χλμ/ώρα το TCS ενεργοποιείται αυτόματα ξανά (30χλμ/ώρα στον τροχό...και όχι πραγματικά ;) )...οπότε θα μειώσει πάλι τις στροφές αλλά όχι πολύ όπως στην αρχή...Ο κινητήρας θα έχει ροπή...και τότε το traction control θα ενεργοποιήσει το ABS στους τροχούς που σπινιάρουν ώστε να μεταφερθεί η ροπή σε αυτούς που έχουν πρόσφυση.

Σε κατηφόρα σε χιόνια ή σε πάγο....κάνε προσευχές!!!...Η αλήθεια είναι ότι εκεί το πρόβλημα παράγεται από την λειτουργεία και την ευαισθησία του ABS και όχι του TCS...Τα JEEP PATRIOT ας πούμε, έχουν σε τέτοιες περιπτώσεις κουμπάκι όπου πατώντας το, το ABS γίνεται πιο "αναίσθητο"..έτσι επιτρέπει στους τροχούς να φρενάρουν και όχι να κυλίσουν...αυτό επιτρέπει στους τροχούς να μαζέψουν υλικό και να σταματήσει το όχημα...στην δική μας περίπτωση το μόνο που κάνεις είναι 1η ταχύτητα και χειρόφρενο!!! είναι ο μόνος τρόπος να κατέβεις μια κατηφόρα με χιονάκι που γλυστράει...

Δες αυτό το βιντεάκι για να καταλάβεις τι λέω...
http://www.youtube.com/watch?v=Y2_eeEkUkAg
Το αμάξι έφυγε γιατί με τα abs δεν είχε φρένα ουσιαστικά πάνω στον παγωμένο χιόνι...

Ένα μυστικό βέβαια που βοηθάει είναι ότι κάτω από κάποια χιλιόμετρα...τα οποία είναι πολύ λίγα όμως (αν θυμάμαι καλά πρέπει να είναι από 7-10)...το abs δεν λειτουργεί...
DimKatz_CX7    

Γένος:

Δημοσίευσηαπό dgiannitakis την Σάβ Νοέμ 07, 2009 12:57

Άβαταρ μέλους
dgiannitakis    
Overboost
Overboost

Μοντέλο Αυτ.: MAZDA 3 MPS

Δημοσίευσηαπό DWS CHRIS την Σάβ Νοέμ 07, 2009 16:18

Αν δεν βάλουμε Χιονολάστιχα....δεν γίνεται τιποτα. Δεν εχω βαλει ακομη αλλα οσοι φιλοι μου βάλανε...ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ !! (Εγω περσυ στο τσαφ την γλύτωσα σε "κατηφοριά" στο Ελατοχώρι...αλλα ευτυχως καθως αρχισε να κατεβαινει μονο του...αφησα το φρενο...εβαλα πρωτη και ευτυχως το κατεβασα καπου ασφαλες (μεχρι να βαλω αλυσιδες..) φυσικα αν θα υπηρχε κανεις μπροστά μου δεν υπηρχε περιπτωση να σταματησει... (Το ευτυχως που αναφερω..το λεω..διοτι τουλαχιστον ειχα τιμόνι πλεον και δεν εφυγε σε κανα χαντάκι. Οποτε 1η χωρις γκάζι..ωστε να παει το αμάξι οσο μπορει "σφικτο" και οχι φρενο... (χιονολάστιχα παιδιά....αλλα το χερι θα μπει βαθια στην τσέπη διοτι εχουμε "παραξενη" διάσταση...

Χρηστος
DWS CHRIS    
0 Bar
0 Bar

Μοντέλο Αυτ.: MAZDA CX-7

Δημοσίευσηαπό plousios την Δευτ Νοέμ 09, 2009 13:09

καλησπέρα παιδιά..για μια ακόμη φορά θα σας πω βάσει κακής εμπειρίας μου ένα πράγμα TCS OFF ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΖΟΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ.μην προσπαθείτε να το ξεκολλήσετε διότι το αυτοκίνητο θα φρενάρει και θα σβήνει συνέχεια και αν χάσετε την ψυχραιμία σας όπως την έχασα εγώ ή το δείτε εγωιστικά πάει ο δίσκος..δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκολλήσει.
Άβαταρ μέλους
plousios    
0,0 Bar
0,0 Bar

Μοντέλο Αυτ.: CX-7

Δημοσίευσηαπό DimKatz_CX7 την Δευτ Νοέμ 09, 2009 19:14

dgiannitakis έγραψε:http://microsites.audi.com/quattro-onlinespecial/html/popup.html

Τώρα με αυτό θές να μας πληγώσεις?? :D

Η μαγεία είναι πάντα να τα καταφέρνεις καλύτερα με τα λιγότερα...Νο ABS, No Traction Control και εκει να δεις απόλαυση..
DimKatz_CX7    

Γένος:

Δημοσίευσηαπό Nasos Mazdaspeed 6 την Δευτ Νοέμ 09, 2009 20:25

plousios έγραψε:καλησπέρα παιδιά..για μια ακόμη φορά θα σας πω βάσει κακής εμπειρίας μου ένα πράγμα TCS OFF ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΖΟΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ.μην προσπαθείτε να το ξεκολλήσετε διότι το αυτοκίνητο θα φρενάρει και θα σβήνει συνέχεια και αν χάσετε την ψυχραιμία σας όπως την έχασα εγώ ή το δείτε εγωιστικά πάει ο δίσκος..δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκολλήσει.

εννοειται,εννοειται παιδια αυτο που λεει και ο Χαραλαμπος!!με τιποτα ενεργοποιημενο το TCS οταν προσπαθουμε να ξεκολλησουμε διοτι κοβει γκαζι και δεν βοηθα! ;)

Οποτε 1η χωρις γκάζι

ακριβως Χρηστο!αν μαλιστα υπηρχαν <<αργα>>τοτε μονο με αργα και 1η γινεται παιχνιδακια ακομη και σε μεγαλες κατηφορες!!
τετοια πραγματα αφηστε τα για αυτο εδω :mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=oYJztfNxesI

αχ ποσο αρχιζει και μου λειπει το Νιβακι μου με τετοιες συζητησεις :cry:
http://www.youtube.com/watch?v=16GaCbN185E

ομως λοιπον,επειδη δεν εχουμε αργα,κανουμε ακριβως οτι ανεφερε και ο Χρηστος!!1η και χωρις φρενο οσο μπορουμε!και καλο θα ειναι με χιονολαστιχα η αλυσιδες!
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Nasos Mazdaspeed 6    
Overboost
Overboost

Re: Συστημα τετρακινησης CX 7

Δημοσίευσηαπό Nasos Mazdaspeed 6 την Δευτ Μάιος 17, 2010 19:41

μεχρι στιγμης οι κατοχοι CX 7 τι εντυπωσεις εχουν απο τις μετακινησεις τους εκτος δρομου??
ειστε ευχαριστημενοι?το εχετε δοκιμασει?

φυσικα ειναι απολυτα κατανοητο πως δεν ειναι για σκληροτραχηλες εκτος δρομου αναζητησεις ομως δεν τα καταφερνει και ασχημα παρολα τα εμιοενκτηματα του αυτοκινητου σε βαρος και μηκος!πολυ σηματνικα ατου για ενα αυτοκινητο που θελει καλες επιδοσεις και OFF !δεν ειναι τυχαιο οτι τα φοβροτερα εκτος δρομου οχηματα ειναι ελαφρυα και μικρα σε μεγεθος!

δειτε ομως τι κανει ενα CX 7 σε δυσκολες καταστασεις!!

madness!!! :twisted:

και σε ακομη δυσκολοτερες!

και κοιταξτε και εδω που φαινεται πως ταλαιπωρειται ο δισκος!!

σιγουρα με την λαθος εκτιμηση της Mazda για τον δισκο του 7αριου υπαρχει ενα θεμα απο καποιους κατοχους!στην Ευρωπη σε που εχω κοιταξει μερικα φορουμ δεν εχω δει παρα μονο 4 αναφορες για αυτο το προβλημα αναμεσα σε παρα πολλους κατοχους!! :?
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Nasos Mazdaspeed 6    
Overboost
Overboost

Δημοσίευσηαπό Nasos Mazdaspeed 6 την Δευτ Μάιος 17, 2010 19:43

για το πατημενο χωμα δεν θα μιλησω καθολου... shotupi

δειτε μονοι σας :o

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Nasos Mazdaspeed 6    
Overboost
Overboost

Δημοσίευσηαπό CHRIS NIKAIA την Τρί Μάιος 18, 2010 17:21

θα θελα κι εγω να μαθω τι εμπειριες εχουν τα cx7 με την τετρακινηση τους εντος εκτος.με το δικο μου το μπς ειχα μεινει μακραν ικανοποιημενος.ετσι ειμαι περιεργος να δω το βαρος και η αλλη γεωμετρια πως μπορει να επηρεασαν το αυτοκινητο αυτο σε συγκριση με το 6.για πειτε μας ρε παιδια.
mazda 6 mps?...last year!!!
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
CHRIS NIKAIA    
0,6 Bar
0,6 Bar

Μοντέλο Αυτ.: Leon Cupra 2009

Δημοσίευσηαπό thodoris mx5 την Δευτ Μάιος 24, 2010 19:32

μιας και πριν λιγο λεγαμε για το ειδος κινησς καλη περιπτωση αυτο το θεματακι.ειμαι πολυ περιεργος να δω με αυτο το βαρος πως τα πατε σε οποιες συνθηκες.για πεστε μας ρε παιδια τις εμπειριες σας.
απο τα βιντεο πιο πανω μπορω να πω πως για suv τα παει θεσπεσια.
Άβαταρ μέλους
thodoris mx5    
-0,5 Bar
-0,5 Bar

Μοντέλο Αυτ.: mazda mx5

Δημοσίευσηαπό Makisma την Δευτ Μάιος 24, 2010 20:26

Γνωστος μου που εχει το CX7 μου ελεγε ότι τον χειμωνα κάθε 15 ηταν Αραχωβα και
πηγαινε Φτερολακα ,με πολυ χιονι και δεν αντιμετωπισε ποτε κανενα προβλημα .
Δεν ειναι Νιβα ,ειχε πει συγκεκριμενα αλλα και τα 260 του σε κανουν να νιωθεις ασφαλεια .
Ένα απ τα πιο πανω βιντεακια ,το δειχνει καθαρα τι μπορει ,να κανει αφου που περασε μεσα ,από 80 ποντους χιονι .
Οταν Κάποιος Σε Κατηγορεί Οτι Κάνεις Μόνο Οτι Θέλεις Εσύ, Συνήθως Εννοεί Οτι Δεν Κάνεις Οτι Θέλει Αυτός.
Makisma    
Overboost
Overboost

Μοντέλο Αυτ.: MAZDA 6 1.8 TOURING CLIMA HATCHBACK

Επόμενο

Επιστροφή στο Μεταδοση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης